Ε τάξη - Πασχαλινές εργασίες και όχι μόνο...(9-26/4)

Μ. Τετάρτη, 15-4-2020
Γεια σας και πάλι, ζουζούνια μου. Πώς είστε; 
Αυτή θα είναι η τελευταία πασχαλινή καλημέρα μας, να σας αφήσω και λίγο να απολαύσετε τις γιορτές. Πριν σας αφήσω όμως, είπα να δούμε μαζί κάποια περίεργα πασχαλινά έθιμα, αλλά και να σας βάλω κι ένα κουίζ για να περάσετε την ώρα σας. Έχετε βέβαια και τα μαθήματά σας, που δεν τα έχετε κάνει όλα ακόμη... Μην τα ξεχάσετε, βρίσκονται στο τέλος αυτής της σελίδας...
Πάμε πρώτα για το κουίζ:
(Η απάντηση του προηγούμενου είναι στη σελίδα εργασίες. Εκεί θα βρείτε αύριο και την απάντηση του σημερινού)
  Ας δούμε τώρα μερικά περίεργα πασχαλινά έθιμα από διάφορες χώρες του κόσμου:

Αμερική 
 Στην Αμερική τα παιδιά περιμένουν να βρουν στην πόρτα τους ένα λαγουδάκι, το γνωστό  Easter Bunny, που θα τους φέρει ένα καλάθι γεμάτο πασχαλινά αυγά και γλυκά. Το λαγουδάκι συμβολίζει  την αναγέννηση και το έθιμο έχει τις ρίζες του στη Γερμανία, στην Αμερική το έφεραν Γερμανοί μετανάστες το 1700. 



Βερμούδες 




Οι Βερμούδες είναι νησιωτική χώρα στον Ατλαντικό ωκεανό. Τη Μεγάλη Παρασκευή οι ντόπιοι τρώνε κέικ από μπακαλιάρο, ζεστά ψωμάκια σε σχήμα σταυρού και... πετούν χαρταετό! Λέγεται πως το έθιμο ξεκίνησε από μια δασκάλα, που έφτιαξε έναν χαρταετό σε σχήμα σταυρού για να εξηγήσει στους μαθητές της την Ανάληψη του Χριστού στους ουρανούς. 


Φινλανδία  

Στη Φινλανδία το Πάσχα τα παιδιά βάφονται και ντύνονται με έντονα χρώματα και φουλάρια στα κεφάλια τους. Τριγυρνούν στους δρόμους μεταφέροντας σκουπόξυλα, μπρίκια και κλαδιά ιτιάς. Σε ορισμένα μέρη της Δυτικής Φινλανδίας η παράδοση λέει ότι τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σαββάτο οι μάγισσες περιφέρονται ελεύθερες. Έτσι οι άνθρωποι ρίχνουν πυροτεχνήματα και ανάβουν φωτιές την Κυριακή του Πάσχα, για να τις τρομάξουν.

Πολωνία 

Το παραδοσιακό πασχαλινό έθιμο των Πολωνών είναι το «Smingus-Dyngus», δηλαδή το μπουγέλωμα. Τη Δευτέρα του Πάσχα οι έφηβοι βρέχουν τον κόσμο με κουβάδες και νεροπίστολα. Το έθιμο, μάλιστα, λέει πως τα κορίτσια που θα βραχούν εκείνη τη μέρα θα παντρευτούν μέσα σε ένα χρόνο.


Γαλλία  

Στη Νότια Γαλλία τη Δευτέρα του Πάσχα φτιάχνεται μια ομελέτα από 4.500 αυγά και με αυτήν ταΐζονται 1.000 άνθρωποι. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην εποχή του Ναπολέοντα.  Ο Ναπολέων είχε σταματήσει με τον στρατό του σε μια πόλη εκεί κοντά και έφαγε ομελέτα. Η ομελέτα του άρεσε τόσο πολύ, που διέταξε τους κατοίκους της πόλης να μαζέψουν τα αυγά τους και να φτιάξουν μια τεράστια ομελέτα για τον στρατό του. 


Κέρκυρα  


 Ας τελειώσουμε τη βόλτα μας με ένα ελληνικό έθιμο. Στην Κέρκυρα κάθε Μεγάλο Σάββατο πραγματοποιείται το έθιμο της κανάτας. Οι άνθρωποι πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα με νερό από τα μπαλκόνια τους αμέσως μετά την πρώτη Ανάσταση (περίπου στις 12 το μεσημέρι). Τα κανάτια λέγονται μπότηδες και είναι στολισμένα με κόκκινες κορδέλες. Κάποιοι λένε πως το έθιμο προέρχεται από τους Καθολικούς της Ενετοκρατίας, οι οποίοι στην αρχή κάθε χρόνου πετούσαν παλιά πράγματα, για να τους μπει καλά η νέα χρονιά.



Αυτά για σήμερα. Σας εύχομαι να είστε καλά, να περάσετε υπέροχα τις μέρες του Πάσχα και... να μη χάνετε το κέφι σας!!! Θα τα πούμε την άλλη εβδομάδα. 
Πολλά πολλά φιλιά σε όλους!



  (Οι πληροφορίες για τα πασχαλινά έθιμα είναι από την ιστοσελίδα του Σπύρου Σούλη)
 


Μ. Τρίτη, 14-4-2020

Καλημέρα! Σηκωθείτε, το πρωινό είναι έτοιμο!


Δε φαντάζομαι να θέλετε και λιχουδιές, νηστεία έχουμε!
Πώς τα πήγατε με το χθεσινό κουίζ; Σίγουρα θα το βρήκατε. Ήταν αρκετά εύκολο, είστε και ξεφτέρια, οπότε μάλλον δε χρειάζεται να γράψω την απάντηση. Εντάξει, ας τη γράψω όμως για καλό και για κακό... Στη σελίδα "εργασίες" είπαμε θα τη βρείτε, όχι εδώ! Να μη σας βασανίσω λιγάκι;;;😋

Έτοιμοι για το επόμενο;


 Μη βιαστείτε, είναι πιο πονηρό από το προηγούμενο, να είστε προσεκτικοί!
Σας αφήνω τώρα να απολαύσετε το πρωινό σας! Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για αύριο.
Πολλά φιλιά σε όλους!😍




 Μ. Δευτέρα, 13-4-2020

Καλημέρα... πουλάκια μου! Καλή Μ. Εβδομάδα!
Το ξέρω πως αποχαιρετιστήκαμε για το Πάσχα, αλλά να μην πούμε ούτε ένα γεια;
Να μη σας δείξω ούτε αυτό το ωραίο κουίζ  για να εξασκήσετε το μυαλουδάκι σας;;; 

 Την απάντηση θα τη βρείτε αύριο στη σελίδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ.
Σας στέλνω επίσης τις λύσεις των πολλαπλασιασμών και των διαιρέσεων. Δείτε τις εδώ. Των προβλημάτων δεν τις στέλνω, γιατί δεν τα έχετε προσπαθήσει όλοι ακόμη...
Τα ξαναλέμε αύριο. 
Πολλά πασχαλινά φιλιά😍





9-26/4/2020
Καλημέρα!!! Πώς είστε ζουζουνάκια μου; 

Βλέπω πως σας έχει πιάσει η όρεξη και κάνετε περισσότερες ασκήσεις. Μπράβο, πολύ χαίρομαι που αξιοποιείτε δημιουργικά τον χρόνο σας. 

Πασχαλινή η ζωγραφιά μας σήμερα. Ναι, έφτασε το Πάσχα! Θα είναι λιγάκι διαφορετικό φέτος, αλλά, όπως και να το κάνουμε, Πάσχα είναι αυτό! Με τα κουλουράκια, τα κόκκινα αυγά, τις λαμπάδες... Στο χέρι μας είναι να βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε όμορφο. Αρκεί να έχουμε καλή διάθεση. Και για να φτιάξουμε τη διάθεσή μας, πάμε για άλλο ένα ταξιδάκι. 
Το ξέρατε ότι υπάρχει ένα νησί που λέγεται Νησί του Πάσχα; Βρίσκεται στη Χιλή, στον Ειρηνικό ωκεανό και είναι το πιο απομονωμένο κατοικημένο νησί στον κόσμο. Ονομάστηκε έτσι γιατί οι Ολλανδοί, οι πρώτοι Ευρωπαίοι που το ανακάλυψαν, έφτασαν εκεί την ημέρα του Πάσχα του 1722. Οι ντόπιοι το λένε Ράπα Νούι και είναι πολύ διάσημο, γιατί έχει πάνω από 800 τεράστια αγάλματα, που λέγονται Moai. 
Το 1995 η UNESCO χαρακτήρισε την περιοχή ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ας το επισκεφθούμε λοιπόν. 
Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο.
(Μη βιαστείτε να σχολιάσετε, οι ιθαγενείς είναι ντυμένοι!!!)
Πάμε τώρα στις εργασίες μας. Έχουμε αρκετή δουλειά, είναι όμως για όλες τις διακοπές. Μοιράστε τη όπως σας βολεύει. Έτοιμοι;

Γλώσσα 

Ενότητα 4η - Β μέρος
Ας θυμηθούμε πρώτα τις αιτιολογικές προτάσες.
π.χ  Δεν τρώω πολλά γλυκά, επειδή δε θέλω να χαλάσουν τα δόντια μου
Οι αιτιολογικές προτάσεις χωρίζονται με κόμμα, εκτός κι αν είναι σύντομες.
Προσχοχή! Δεν τις μπερδεύουμε με τις πλάγιες ερωτηματικές σε ρόλο αντικειμένου που δε θέλουν κόμμα.
π.χ. Τον ρώτησε γιατί δεν ήρθε.
Πάμε τώρα να κάνουμε τις ασκήσεις:
Πάμε τώρα να θυμηθούμε την κλίση των επιθέτων σε ής-ιά -ί
(πατώ πάνω στην εικόνα αν θέλω να τη μεγαλώσω)

Ας κάνουμε και τις ασκήσεις:
Να δούμε όμως και την κλίση των επιθέτων σε ύς-ιά-ύ

Μήπως είναι ώρα για διάλειμμα; 
Τι θα λέγατε να φτιάξετε πασχαλινά κουλουράκια για να ..."μυρίσει το σπίτι Πασχαλιά" που έλεγε και η γιαγιά μου; Σας έχω εδώ μια ωραία συνταγή. 

Καιρό έχουμε να κάνουμε άσκηση κατανόησης κειμένου...
Το σημερινό είναι εύκολο και πολύ ευχάριστο. 
Θα διαβάσουμε μια από τις περιπέτειες του μικρού Νικόλα.
Επειδή έκλεισαν τα σχολεία, δεν προλάβαμε να πάρουμε τους ελέγχους του 2ου τριμήνου. Ο μικρός Νικόλας και οι φίλοι του όμως δεν ήταν τόσο τυχεροί. Πάμε να διαβάσουμε την περιπέτειά τους με τίτλοι ¨οι έλεγχοι" στη σελίδα 108 στο Ανθολόγιό μας ή αλλιώς πατάμε τον σύνδεσμο που ακολουθεί.
Αφού το διαβάσαμε πολύ καλά, μπορούμε να παίξουμε.
Ωραία η ιστορία του μικρού Νικόλα. Μήπως όμως έχουμε κι εμείς συγγραφικό ταλέντο και δεν το ξέρουμε; Για να βάλουμε τα δυνατά μας στην επόμενη άσκηση...

Πηγαίνουμε τώρα στην πασχαλινή ενότητα του βιβλίου της Γλώσσας.
Επειδή είναι στο 3ο τεύχος, που δεν το έχουμε πάρει ακόμη, ανοίγουμε την ενότητα από εδώ
Διαβάζουμε πολύ καλά τα κείμενα "Έθιμα του Πάσχα" και "Μερικά από τα έθιμα της Μεγάλης Πέμπτης".
Ας να δούμε πόσο καλά τα κατανοήσαμε παίζοντας τα παιχνίδια:
 Στη συνέχεια θα βρούμε και ιδέες για κατασκευές.
Η 2η με τα ζυμαρικά είναι πολύ εύκολη. Αντί για φελιζόλ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σφουγγάρι.
Καλή διασκέδαση!



Μαθηματικά
Ενότητα 3η -Α μέρος 

Στα προηγούμενα μαθήματα θυμηθήκαμε τις πράξεις του πολλαπλασιαμού και της διαίρεσης.

Ας δούμε πότε χρησιμοποιούμε την καθεμιά.

Τώρα μπορούμε να λύσουμε τα παρακάτω προβλήματα. Τα λύνουμε πρώτα με προσοχή στο τετράδιό μας και μετά επιλέγουμε την απάντηση. Δεν ξεχνούμε πρώτα να ελέγξουμε αν το αποτέλεσμα που βρήκαμε είναι λογικό!




Φυσική
Πάμε να θυμηθούμε την ενότητα της ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ και τα πολλά της πρόσωπα.
Εδώ είναι μαζεμένα τα βασικά που θα πρέπει να γνωρίζουμε.
Για να τα ξαναθυμηθούμε μπορούμε να διαβάσουμε τα βιβλία μας ή να δούμε τις παρουσιάσεις του κου Αρβανιτίδη.







Επειδή η διατροφή είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξή μας σ' αυτή την ηλικία, μπορούμε να δούμε και κάποια στοιχεία για τα συστατικά των τροφίμων και τη διατροφική πυραμίδα. 



Αφού τελειώσαμε όλα τα παραπάνω, μπορούμε να παίξουμε τα παιχνίδια.

Καλή διασκέδαση!


Γεωγραφία
Ενότητα Β κεφ. 10-11

Διαβάζουμε πολύ καλά το κεφάλαιο 10 του βιβλίου μας. 
Καλό είναι να δούμε και στον χάρτη μας πού βρίσκονται τα νησιωτικά συμπλέγματα, αλλά και το σχήμα των μεγαλύτερων νησιών της χώρας μας.  
Τώρα είμαστε έτοιμοι να παίξουμε:
Επειδή συνήθως πηγαίνουμε στα νησιά το καλοκαίρι για διακοπές, νομίζουμε πως η ζωή είναι έτσι ωραία και τον χειμώνα. Είναι όμως αλήθεια αυτό; Διαβάζουμε το κεφάλαιο 11 του βιβλίου μας για να το θυμηθούμε. Μπορούμε να δούμε και τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών στη δραστηριότητα που ακολουθεί:
Τέλος, ας ξαναδούμε το βίντεο για το ηφαίστειο της Σαντορίνης που τόσο σας άρεσε...
4, Η ιστορία του ηφαιστείου της Σαντορίνης

Ουφ! Τέλος για σήμερα. Ελπίζω να σας κρατήσουν καλή συντροφιά για τις επόμενες 2 εβδομάδες, αν και είμαι σίγουρη ότι θα βρείτε πολλά άλλα πράγματα να κάνετε.

Όπως είπαμε και στην αρχή, το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θα είναι όμορφο. Το σημαντικό είναι να έχουμε καλή διάθεση. 
Εμείς κάνουμε όμορφες τις στιγμές μας!!!

Πολλά πολλά φιλιά σε σάς και τις οικογένειές σας

Καλό Πάσχα!

Να περάσετε υπέροχα!